Çanakkale, çok çeşitli meyve ve sebzenin yetişmesi için elverişli iklim ve toprak yapısına sahip olduğu ekolojik özellikleri ile organik tarım faaliyetleri için elverişli koşullar sunan, organik tarım uygulamaları her geçen gün yaygınlaşan bir il olmasının avantajıyla firmamız ürün geliştirme süreçlerinde bölgemizde yetişen hammaddeleri kullanarak hem ürün çeşitliliğini arttırmakta hem de bölgemizin değerlerinden katma değeri yüksek ürünler üretmektedir.
Lapseki Şeftalisi, Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması, Yenice Kırmızı Biberi ve Geyikli Zeytinyağı kullanarak geliştirdiğimiz ürünler ile bölgemizde öncü olmaya devam ediyoruz.
Bununla birlikte ülkemizin çeşitli şehirlerinde yetişen coğrafi işaretli ürünlerini kullanarak ürettiğimiz ürünlerimiz ile hem ulusal hem de uluslararası pazarlardaki müşterilere hitap etmeye devam ediyoruz. Bodrum Mandarini, Düzce Kestane Kabağı, Finike Portakalı, Geyve Ayvası değişimle birlikte değer gören ürünlerimizin hammaddeleridir.
Kimi ürünler üretildikleri bölge ile özdeşleşirler. Bu ürünlerin haklarını ve varlıklarını uzun yıllar boyunca koruyabilmek için coğrafi işaret alınması gerekir.
Bir ürünü, benzerlerinden ayıran en temel özelliği üretildiği yöre ise, bu ürün için ‘yöresel’ ifadesi kullanılır. Yöresel ürünler, bulundukları ya da üretildikleri bölge ile özdeşleşir ve orası ile anılır. Bu tip ürünlerin yöreselliğini yasal olarak ifade eden işaretlere de coğrafi işaret denir. Ülkemizde coğrafi işareti almış ürünlere örnek olarak; Antakya künefesi, Kayseri pastırması, Kars kaşarı, Bayramiç elması, Malatya kayısısı, Antep baklavası gösterilebilir.
Bir ürünün coğrafi işareti alabilmesi için şu özellikleri taşıması gerekir:
Coğrafi işaret nasıl alınır diye merak edenler için, yazımızın bu bölümünde coğrafi işaret başvurusu konusuna yer vereceğiz. İlk olarak, belirlenen yöresel ürün için menşe adı mı, yoksa mahreç işareti başvurusu mu yapılacağı araştırılmalıdır. Daha sonra ilgili belgeler hazırlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu coğrafi işaret tescili başvurusu yapılabilir.
Coğrafi işaret için yapılan başvurular TÜRKPATENT tarafından, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ve yönetmeliği nezdinde belirtilen usul ve esaslara göre değerlendirilir. Başvurular TÜRKPATENT elektronik başvuru sistemi EPATS üzerinden yapılır. Buna göre başvuru yapacakların aşağıdaki hususlarda hazırlıklarını önceden tamamlaması gereklidir: